Seperti mana yang kita tahu, Perintah Kawalan Pergerakan telah bermula pada 18 Mac 2020 bagi tempoh 14 hari. Dan sekarang PKP telah pun masuk ke fasa 3 yang mana bermakna kita diarahkan untuk duduk di rumah dan menjaga penjarakan sosial bagi memutuskan rantaian Covid 19. Bagi yang bekerja pula diarahkan untuk bekerja dari rumah. Di kesempatan ini aku nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada semua yang terlibat sebagai frontliner tidak kita lah korang di kalangan warga KKM ke anggota PDRM ke anggota ATM ke dan sebagainya. Jasa dan bakti korang semua hanya Allah sahaja yang membalasnya.
Bila dah duduk rumah ni macam-macam benda kita buat kan. Kalau kita skrol di FB tu rata-rata memuatnaik menu masakan dan hasil tangan masing-masing. So di sini aku just nak share antara menu-menu yang wife aku sediakan untuk kami sekeluarga semasa musim PKP ni. Menu-menu ni aku share secara rawak je yang mana ada gambar je lah.
Puding caramel ni kerap jugak lah wife aku buat sebelum-sebelum ni. Kalau beli kat kedai ni 1 slice tu je dah RM3.00 kalu aku tak silap. So bila buat sendiri ni puas lah makan.
Kuih kaswi gula merah. Ada jugak orang buat kuih ni warna hijau iaitu kaswi pandan.
Kuih lopes ni antara kuih kegemaran aku.
Laksa penang. Nampak menyelerakan.
Ni antara menu lauk pauk. Prawn butter milk, sayur kailan goreng & ikan sekut masak kari.
Kuih lepat pisang. Nak buat kuih ni perlukan kesabaran yang tinggi jugak.
Mi hailam.
Nasi lemak lauk telur goreng, ayam goreng & udang masak sambal.
Kuih nona manis. Yang ni kami makan macam tu je tanpa kelapa parut.
Kuih tepung pelita. Disebabkan masa ni tak ada daun pandan, kitorang decide pakai bekas plastik je. Bezanya kalau guna daun pandan kuih ni bau wangi dan ada rasa pandan.
Lauk udang masak lemak cili api & ayam goreng.
No comments:
Post a Comment